NEE IS OOK EEN ANTWOORD.

Nee zeggen…..

Ik was er niet goed in.

Dat betekende dat als mij iets gevraagd werd ik mezelf in allerlei bochten ging wringen om aan die vraag te voldoen. En dan moest ik oppas regelen voor de kinderen of een vriendinnen-afspraak afzeggen of mijn boodschappen uitstellen of mijn vrije middag opofferen. In elk geval ging het altijd ten koste van mezelf.

Kun jij het….? Nee zeggen….

Kun jij als iemand iets van je vraagt gewoon zeggen “nee, geen tijd” of “nee, geen zin”. Wat zou het heerlijk zijn als we dat gewoon eerlijk konden zeggen. Kinderen kunnen dat wel. Die zeggen gewoon keihard tegen een ander kind “nee, ik heb geen zin om met jou te spelen”. Als kind lukte het dus wel maar gaandeweg het volwassen worden ben je het verleerd.

Waarom is nee zeggen toch zo lastig? Wat is het waarom je moeite hebt met het woordje “nee”. Het kan zijn dat je de ander niet wil kwetsen of je wilt graag dat de ander je aardig vindt. Of je bent opgevoed met de regel dat je altijd iets voor een ander moet doen. Of misschien heb je er zelf wel moeite mee als iemand “nee” tegen jou zegt. Wat het ook is…geen “nee” kunnen zeggen gaat altijd ten koste van jezelf.

Ik las laatst ergens “nee” zeggen tegen een ander, is “ja” zeggen tegen jezelf.

En zo is het……

Ik heb geleerd “nee” te zeggen toen er iemand op mijn werk ooit zei “ik bel jou als eerste om in te vallen, want jij zegt toch nooit “nee”. Sinds die opmerking ben ik “nee” gaan zeggen. Eerst nog met een verklaring erbij en later gewoon een “nee, gaat mij niet lukken”. In het begin voelde ik mij daar schuldig over maar dat gevoel verdween naarmate ik vaker “nee” zei.

Wij hebben het ook onze kinderen alvast geleerd. Wij zeggen hier in huis altijd, “nee, is ook een antwoord”. Dat betekent dat als ik de mannen hier in huis iets vraag ik een “nee” kan verwachten. Daar word ik dan niet altijd blij van maar het is wel fijn dat zij al jong geleerd hebben hun grens aan te geven en voor zichzelf te kiezen.

En jij…..kun jij je grens aangeven en voor jezelf kiezen?

Als iemand iets van je vraagt zet dan de volgende vragen eens op een rijtje:

• Wat brengt het mij?

• Wat doet het met mij?

• Hoeveel tijd gaat het mij kosten?

Naar aanleiding daarvan beslis je of je “ja” of “nee” antwoordt op de vraag. En dat is zeker niet egoïstisch. Dat is gewoon GOED VOOR JEZELF ZORGEN.

Succes, ik weet zeker dat het je gaat lukken. Maar mocht het toch een dingetje voor je zijn dan help ik je graag verder. Ik begeleid je naar balans tussen stress en ontspanning zodat je meer tijd voor jezelf krijgt om de dingen te doen waar je blij van wordt. Maak een afspraak voor een massage waarbij ik je kennis laat maken met het programma Massage&Coaching.

Ik zie je graag in mijn praktijk.

Liefs, Hanna

https://santulan.nl/volwassenen-massage-coaching/