Blog Full

Van Hanna Brunekreeft / 25 oktober, 2020

NEE IS OOK EEN ANTWOORD.

Nee zeggen…..

Ik was er niet goed in.

Dat betekende dat als mij iets gevraagd werd ik mezelf in allerlei bochten ging wringen om aan die vraag te voldoen. En dan moest ik oppas regelen voor de kinderen of een vriendinnen-afspraak afzeggen of mijn boodschappen uitstellen of mijn vrije middag opofferen. In elk geval ging het altijd ten koste van mezelf.

Kun jij het….? Nee zeggen….

Kun jij als iemand iets van je vraagt gewoon zeggen “nee, geen tijd” of “nee, geen zin”. Wat zou het heerlijk zijn als we dat gewoon eerlijk konden zeggen. Kinderen kunnen dat wel. Die zeggen gewoon keihard tegen een ander kind “nee, ik heb geen zin om met jou te spelen”. Als kind lukte het dus wel maar gaandeweg het volwassen worden ben je het verleerd.

Waarom is nee zeggen toch zo lastig? Wat is het waarom je moeite hebt met het woordje “nee”. Het kan zijn dat je de ander niet wil kwetsen of je wilt graag dat de ander je aardig vindt. Of je bent opgevoed met de regel dat je altijd iets voor een ander moet doen. Of misschien heb je er zelf wel moeite mee als iemand “nee” tegen jou zegt. Wat het ook is…geen “nee” kunnen zeggen gaat altijd ten koste van jezelf.

Ik las laatst ergens “nee” zeggen tegen een ander, is “ja” zeggen tegen jezelf.

En zo is het……

Ik heb geleerd “nee” te zeggen toen er iemand op mijn werk ooit zei “ik bel jou als eerste om in te vallen, want jij zegt toch nooit “nee”. Sinds die opmerking ben ik “nee” gaan zeggen. Eerst nog met een verklaring erbij en later gewoon een “nee, gaat mij niet lukken”. In het begin voelde ik mij daar schuldig over maar dat gevoel verdween naarmate ik vaker “nee” zei.

Wij hebben het ook onze kinderen alvast geleerd. Wij zeggen hier in huis altijd, “nee, is ook een antwoord”. Dat betekent dat als ik de mannen hier in huis iets vraag ik een “nee” kan verwachten. Daar word ik dan niet altijd blij van maar het is wel fijn dat zij al jong geleerd hebben hun grens aan te geven en voor zichzelf te kiezen.

En jij…..kun jij je grens aangeven en voor jezelf kiezen?

Als iemand iets van je vraagt zet dan de volgende vragen eens op een rijtje:

• Wat brengt het mij?

• Wat doet het met mij?

• Hoeveel tijd gaat het mij kosten?

Naar aanleiding daarvan beslis je of je “ja” of “nee” antwoordt op de vraag. En dat is zeker niet egoïstisch. Dat is gewoon GOED VOOR JEZELF ZORGEN.

Succes, ik weet zeker dat het je gaat lukken. Maar mocht het toch een dingetje voor je zijn dan help ik je graag verder. Ik begeleid je naar balans tussen stress en ontspanning zodat je meer tijd voor jezelf krijgt om de dingen te doen waar je blij van wordt. Maak een afspraak voor een massage waarbij ik je kennis laat maken met het programma Massage&Coaching.

Ik zie je graag in mijn praktijk.

Liefs, Hanna

http://santulan.nl/volwassenen-massage-coaching/

Van Hanna Brunekreeft / 15 mei, 2020

Ik word hier zo blij van

De kop is er weer vanaf.

Dat wil zeggen dat ik, na acht weken gesloten te zijn geweest, de eerste week in mijn praktijk weer gedraaid heb.

En wat was dat fijn zeg!

Een grote verscheidenheid aan mensen heb ik deze week weer mogen masseren. En elk met hun eigen verhaal hoe ze de acht weken door zijn gekomen.

• De vrouw die in de zorg werkt.
• De moeder die thuis moest werken en juf moest zijn voor
haar kinderen.
• De man die zwaar lichamelijk werk doet.
• De vrouw die haar vader in het verpleeghuis alleen
achter glas mocht bezoeken.
• De man die thuis moest werken terwijl ook de rest van
het gezin thuis rondliep.
• De tiener die online school moest volgen.

Veel verschillende verhalen maar toch allemaal twee dingen gemeen. Ze hadden veel stress ervaren en waren weer heel hard toe aan een uur voor zichzelf.

Een uur waarin er niets van ze gevraagd werd.
Een uur om te ontspannen, om pijntjes in hun lichaam te laten verdwijnen, hun hoofd leeg te maken en de balans terug te vinden in de drukte van alledag.

En dat ik daar mijn steentje aan bij mag dragen,

DAAR WORD IK TOCH ZO BLIJ VAN....

Ben jij ook toe aan tijd voor jezelf, aan rust en ontspanning en meer balans in je leven neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak.

Van Hanna Brunekreeft / 24 april, 2020

Zo dubbel…..

ZO DUBBEL......

Zoals ik wel eens eerder geschreven heb, ligt mijn vader regelmatig bij mij op de massagetafel. Zo houdt hij zijn spieren los en zijn gewrichten redelijk soepel op zijn 78e.

En nu kan dat dus niet....

Ik bezoek mijn ouders wel, maar blijf op gepaste afstand. Doordat ze nu meer thuis zitten en minder bewegen en misschien ook nog wel wat Corona-stress ervaren gaat alles in hun lijf vastzitten, pijn doen en ongemakken geven.

Mijn zus geeft aan dat het goed zou zijn als ik pa zou masseren. Zijn nek en schouders doen zeer en hij wordt daardoor regelmatig duizelig.

En dat geeft mij dus een dubbel gevoel....

Ik mag niet masseren. Ik mag niet te dicht bij mijn ouders in de buurt komen en ik mag ze al helemaal niet aanraken.

Maar ik stel het ze toch voor.

Want ik durf met zekerheid te zeggen dat juist het afstand nemen van elkaar en het elkaar niet meer aan mogen raken, absoluut niet goed is voor onze gezondheid.

Sterker nog, het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat aanraken een eerste levensbehoefte is. Het hoort thuis in het rijtje eten, drinken en veiligheid. We hebben aanraking nodig om ons goed te voelen, blij van te worden, liefde te voelen, van betekenis te zijn en om het gelukshormoon oxytocine aan te maken die het stresshormoon cortisol onderdrukt.

Mijn vader laat weten dat hij graag gemasseerd wil worden. Hij weet dat hij daarvan opknapt. Hij wil niet naar mij toe komen, dus ga ik naar hem. Zittend op een stoel masseer ik de spieren in zijn schouders en nek los zodat er meer ruimte ontstaat, de doorbloeding weer goed op gang komt en de energieën weer vrij kunnen stromen. Als het klaar is zegt hij dat het al stukken beter voelt.

Mijn moeder, die nooit gemasseerd wil worden, heeft staan kijken en wil dan toch ook heel graag iets aan haar pijnlijke schouders gedaan hebben.

Na een uur stap ik blij de deur uit.
“Uw masseuse aan huis komt volgende week nog een keer bij jullie langs voor herhaling van de behandeling”, zeg ik.

Want de kracht zit in de herhaling. Als je met regelmaat jezelf laat masseren en daarmee je spieren los houdt, tot rust komt en je hoofd eens lekker leeg maakt, dan kun je daar alleen maar beter van worden.

Liefs, Hanna

Van Hanna Brunekreeft / 3 april, 2020

Hoe ervaar jij het?

Hoe ervaar jij het?

Ze appt mij, “Hi Hanna, hopelijk gaat alles goed met jou. Ik denk dat jij geen massages meer doet “?

En jammer genoeg moet ik bevestigend antwoord geven. De praktijk zit inderdaad dicht. Omdat de maatregel van anderhalve meter afstand niet lukt met masseren.

Toch ben ik ervan overtuigd dat juist in deze tijd veel mensen een massage goed zouden kunnen gebruiken.

In deze tijd, waarin je misschien onrust, angst en stress ervaart, zou het heerlijk zijn als je even een uurtje zou kunnen ontspannen en de onrust los zou kunnen laten.
Of misschien ervaar je geen onrust maar kom je juist tot rust en bezinning en kom je erachter dat het nu toch echt tijd wordt om beter voor jezelf te zorgen en liever te zijn voor jezelf. Ook dan zou een massage heerlijk zijn geweest.

Ik vertrouw erop dat het straks allemaal weer normaal is. En dan hoop ik dat we geleerd hebben van deze bizarre tijd. Dat we ons bewust zijn geworden hoe we ons leven leefden voor Corona. En dat we toch echt bepaalde dingen anders gaan doen.Als we er iets van leren heeft zo’n nare periode toch ergens ook nog “zin” gehad.

Dus als straks alles weer normaal is, ga ik gewoon door met masseren. En als jij dan alle stress uit je lijf wilt hebben of je wilt goed voor jezelf zorgen dan plannen we gewoon een afspraak.

Het enige wat je nodig hebt is anderhalve meter afstand, heel veel vertrouwen....en een beetje geduld...

www.santulan.nl

Van Hanna Brunekreeft / 17 maart, 2020

Time-Out (2)

Een aantal weken geleden schreef ik over een time-out week en dat ik best eens zo’n week zou willen hebben. Niet wetende dat dit binnen korte tijd werkelijkheid zou worden.

Want nu zit ik ineens in een week waarin mijn agenda helemaal leeg is. Kinderdagverblijf gesloten, praktijk dicht gedaan en een privé afspraak in Brabant afgezegd.

En waar ik altijd had gedacht rustig te worden van een lege agenda, voel ik juist onrust. Mijn hoofd zit vol gedachten en ook mijn lijf is onrustig. Ik ben zo gewend geraakt aan een overvolle agenda dat ik gewoon niet weet wat ik met al die vrije tijd aan moet.

Dan lees ik mijn blog van de time-out week nog een keer door. Daarin heb ik precies beschreven wat ik zou gaan doen als ik een week alle tijd zou hebben. Yoga, meditatie, lange wandelingen met de hond, uitgebreid koffie, lanterfanten, klusjes doen die al lange tijd liggen en een massage.
Gek eigenlijk dat je in je gedachten wel een voorstelling kan maken van zo’n week en dat, als het werkelijkheid wordt, je er zo onrustig van wordt.

Na het lezen van mijn vorige time-out week blog sta ik even stil en bedenk mij dat ik precies datgene kan gaan doen wat ik daar op heb geschreven.

Dus gisteravond een online yogales gevolgd, vanmorgen een extra lange wandeling in het bos gemaakt met de hond, al een klusje bedacht die al lange tijd ligt en mijn eigen voeten met een mengsel van etherische oliën heerlijk gemasseerd.

Vooral in deze tijd moeten we goed voor onszelf zorgen. Gezond eten, vitamine D opdoen in het zonnetje die gelukkig heerlijk schijnt en je rust nemen. Als je ervoor zorgt dat je zelf gezond blijft, help je daarmee ook je medemens.

Liefs, Hanna 💞

Van Hanna Brunekreeft / 12 maart, 2020

Accu leeg

Ik had laatst een afspraak in Lunteren.
Omdat mijn zoon mijn auto nodig had, had ik de auto van mijn vader geleend.

Nou is de auto van mijn vader nog niet zo oud als mijn vader zelf, maar hij is toch wel antiek te noemen. De buitenkant is niet echt mooi, er ontbreken handige technische snufjes en het rijcomfort is ook niet optimaal. Maar hij brengt mij van A naar B en ik zit droog. En vooral dat laatste is heel fijn.

Ik parkeerde de auto, had een gezellige afspraak en kwam na ruim anderhalf uur weer terug bij de auto. Bij het instappen hoorde ik een belletje rinkelen, die ik bij het uitstappen helaas even had gemist. Dat belletje rinkelde omdat de lampen nog aan stonden. Nou kan ik je vertellen dat die ondertussen al vanzelf uit waren gegaan en dat de auto dus ook niet meer wilde starten. Accu leeg..... En met een lege accu deed de auto dus echt helemaal niks.

Gelukkig was er een hele lieve man (mijn engel voor die dag), die zijn accu aansloot op de mijne. De auto startte weer en ik ben veilig thuis gekomen.

Bij ons mensen is het net als bij auto’s. Als we te lang “aan” staan loopt onze accu ook langzaam leeg. Dan hebben we steeds minder energie, voelen we ons moe en kost alles ons steeds meer moeite. Daarom hebben we, naast ons gezin, ons huishouden en ons werk, tijd nodig voor onszelf. Als we regelmatig een moment voor onszelf nemen laden we onze accu op en kunnen we er weer vol energie tegenaan.

Waar laad jij van op?

Een oplaad-tip van mij......jezelf regelmatig laten masseren is een goede manier om je accu weer op te laden.
Even rust, stilte en aandacht voor jezelf.

Van Hanna Brunekreeft / 20 februari, 2020

Time-Out

Onze zoon had laatst een time-out week op school. Dat betekent extra vrije dagen om opdrachten af te maken. Maar ook tijd hebben om even bij te tanken.

Dat klinkt goed.....een time-out week.
Dat zou ik ook best eens willen. Als ik mezelf een voorstelling maak van zo’n week, dan ziet dat er echt heerlijk uit. Een week met wat extra tijd om klusjes weg te ruimen. Maar ook tijd om te mijmeren, te lanterfanten, extra lang de tijd nemen voor een bak koffie of een heerlijke mok thee, op mijn yogamat staan, op mijn meditatiekussen zitten, lange boswandelingen maken met de hond en natuurlijk een ontspannende massage. Na zo’n week zou ik mij heerlijk opgeladen voelen en kan ik er vol nieuwe energie, weer voor 100% tegenaan.

Als jij je er een voorstelling van maakt, hoe ziet jouw time-out week er dan uit? En hoe zou jij je voelen aan het eind van zo’n week?

Mocht een time-out week wat teveel voor je zijn, geef jezelf eens een uur time-out...

Van Hanna Brunekreeft / 20 februari, 2020

Geen nieuws

Ik volg geen nieuws. Dat betekent dat ik geen journaal kijk en geen kranten lees. Laatst kwam dit ergens ter sprake. Mensen kijken mij dan altijd vreemd aan. Ze vinden dat “je kop in het zand steken” of ik krijg de vraag “of ik onder een steen leef”. Maar dat is het zeker niet. Soms hoor ik het nieuws van iemand anders of ik lees per ongeluk wat op Facebook. Dus helemaal wereldvreemd ben ik niet.

Toen het dus laatst ter sprake kwam kreeg ik natuurlijk de vraag waarom ik het nieuws vermijd.Daar kan ik een heel duidelijk antwoord op geven. Het nieuws zoals de media ons dat laat zien vind ik heel negatief. Het gaat altijd over narigheid, ellende en negativiteit. Het geeft mij een akelig gevoel. Het gevoel dat we in een wereld leven die alleen maar narigheid kent. En ik geloof en ik vertrouw er ook op dat er in deze wereld meer positieve dan negatieve dingen gebeuren. Alleen laat de media ons dat niet zien.

Zou het niet veel beter zijn als er ook veel positief nieuws in de kranten en op tv te lezen en te horen zou zijn. Ik geloof dat als je positiviteit rond spreidt dit nog meer positiviteit tot gevolg heeft. Daar zou de wereld nog mooier van worden.
Ik geloof ook in de uitspraak van Gandhi, “be the change you wish to see in the world”. Dus laten we vooral bij onszelf beginnen.

Daarom begin ik 2020 positief door jou een heel mooi jaar toe te wensen. Een jaar met veel sprankelende lichtpuntjes, met warmte, liefde en positiviteit.
Begin bij jezelf.......geef jezelf warmte, liefde en positiviteit zodat jouw licht kan stralen en het zich kan verspreiden over onze mooie wereld.

Een massage is een goed begin van lief zijn voor jezelf, van jezelf warmte geven en je lichaam op een positieve manier te voelen.

Van Hanna Brunekreeft / 20 februari, 2020

Warme lappen

“Die warme lappen vind ik nog het lekkerste”, zegt hij, terwijl ik hem op de massagetafel onder de warme handdoeken leg.
“Oh”, zeg ik, “dat is makkelijk, dan hoef ik niet meer te doen dan dat”.
Maar dat is natuurlijk niet zijn bedoeling.
Mijn lieve vader van ruim 78 jaar, geeft zich één keer in de vier weken, letterlijk, bijna bloot om zich door mij te laten masseren. Zijn lijf is stijf en stram. Er zit spanning op zijn spieren en ook zijn gewrichten doen niet meer datgene wat hij graag zou willen.
Omdat ik graag spieren los masseer, zie ik af en toe zijn gezicht verkrampen. Daarna zakt hij weer in een diepe ontspanning weg en moet hij moeite doen om niet in slaap te vallen.
Wat de massage hem precies brengt, vindt hij moeilijk om onder woorden te brengen. Bij de deur krijg ik een dikke knuffel, hij pakt zijn fiets, slingert zijn been over het zadel en komt graag over vier weken weer onder de “warme lappen”.

Van Hanna Brunekreeft / 20 februari, 2020

Sneltrein

Ik zat afgelopen zondag in de intercity naar Hoorn. Ons mooie Nederlandse landschap gleed aan mij voorbij.
Eigenlijk is ons leven net zo, dacht ik. We zitten in onze levenstrein en als je niet oppast glijdt het leven aan je voorbij....
Misschien voelt het voor jou wel echt als een sneltrein. Gaat alles in je leven snel en met haast. Je trein staat bijna nooit stil.
Toch is het goed om regelmatig je trein te laten stoppen. Het is goed om met regelmaat stil te staan. Stoppen en stilstaan geeft rust. Rust die je nodig hebt om echte aandacht te hebben voor jezelf, om je bewust te worden van hoe jij je leven leeft op dit moment en om jezelf weer op te laden.
Na zo’n stop heb je weer alle energie om je trein in beweging te zetten....op naar het volgende station.
Wil jij ook even stoppen en stil staan.......www.santulan.nl